БЧК изпрати над 24 т хуманитарна помощ на Сирия, подготвя 33 т материални дарения

БЧК е предоставил за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро

13.03.2023 | 14:13 Редактор: Михаела Димитрова
БЧК изпрати над 24 т хуманитарна помощ на Сирия, подготвя 33 т материални дарения

Българският Червен кръст изпрати над 24 тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия от катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. Помощта, разпределена в 4 камиона, е организирана в партньорство с ГД ПБЗН и Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на ЕК. Тя съдържа материални дарения от български граждани и фирми, набрани по Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

В понеделник започна товаренето на допълнителни близо 33 тона материални дарения, отново от Националната кампания на БЧК, които се очаква да отпътуват на 16 март 2023 г. с карго самолет за ливанската столица Бейрут. Там пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския Червен кръст и ще бъде транспортирана с хуманитарен конвой към Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския Арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави дарените от българските граждани и фирми артикули на нуждаещите се.

До момента Българският Червен кръст е предоставил за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро, както и 224 кашона дарения за Турция от Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

Снимка: БГНЕС