БАБХ: Ежедневно констатираме продажба на храни с изтекъл срок

Кулински посъветва потребителите да мият обилно с топла вода плодовете и зеленчуците, които са си закупили

12.03.2023 | 11:21 Редактор: Петя Кръстева
БАБХ: Ежедневно констатираме продажба на храни с изтекъл срок

Няма тревога в обектите, които проверяваме. Правим инспекции от много години. Има известно притеснение, но то е съвсем нормално. Това заяви д-р Любомир Кулински - директор на Дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.

Всяка от трите институции, които участват в проверките - КЗП, НАП и БАБХ, работи в рамките на своите правомощия, подчерта той и добави, че всички действия, които извършват като контролна дейност, са част от дейността на БАБХ и част от нейните цели.

Ако някой смята, че извършването на проверки е някакво вмешателство, дълбоко се заблуждава, категоричен бе д-р Кулински.

По думите му инспекторите на агенцията извършват на месец 9 хил. - 10 хил. проверки, пишат се около 400 - 500 предписания и около 80 - 100 акта. 

"Хората, които проверяваме, са свикнали на тези проверки. Те не са нещо необичайно за тях. Сега стресът може би е по-голям, защото влизат 3 институции едновременно. Но когато човек няма от какво да се притеснява, не мисля, че има основания за страх или тревога", подчерта той, цитиран от БНР.

Нарушенията като че ли стават по-малко, изказа мнение експертът. Като много тежко нарушение той посочи продаването на храни с изтекъл срок на годност. "Това го констатираме почти ежедневно", каза той и добави, че на месец се откриват между 3 и 5 тона храни, които биват насочвани за унищожаване. Според него голяма част от написаните актове са точно за храни с изтекъл срок на годност. Логиката на това деяние е печалба, категоричен е той. За него това е безотговорност. 

Друго тежко нарушение е, когато една храна няма произход. "На един щанд за месо се натъкнахме на 50-60 кг свинско месо без здравна маркировка и без никакви документи за произход", посочи д-р Кулински и обясни, че търговецът или го купува от нерегламентиран производител, или е регламентиран, но не се е постарал да си вземе съответните документи.

Той посочи и други нарушения, сред които етикетите да не са коректно написани. Втората по-голяма група нарушения са свързани с нарушени хигиенни норми.

Според него актове не са малки - за първо нарушение те са между 2-4 хил. лв. 

Кулински посъветва потребителите да мият обилно с топла вода плодовете и зеленчуците, които са си закупили.

"Това в пъти сваля нивата на пестициди, ако има такива, и е изключително полезно. Основният поток на продукти от Турция отговаря на изискванията", смята той.

Снимка: БГНЕС