fallback

Модернизират системата за сигнализация за бедствия, ще обхване половината население

Проектът е на стойност над 48 млн. лв.

08.03.2023 | 21:30 Автор: Петя Кръстева

Министерският съвет прие проект, финансиран със средства по Оперативна програма "Околна среда", за разширяване на системата за ранно предупреждение, оповестяване на населението на ниво община и модернизация на системата, съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместен брифинг в Министерския съвет с вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев.

Проектът е на стойност 48 485 086 лв., със 100% безвъзмездна финансова помощ. Средствата се отпускат за МВР, дирекция "Комуникационни и информационни системи" и са насочени към модернизация на системата за ранно предупреждение при бедствия, информира министър Карамфилова. Системата за ранно предупреждение известява около 39 на сто от населението на България. С модернизацията и развитието ѝ новите общински центрове за оповестяване на населението ще обхванат малко над 51% от населението, пише БТА.

По думите на Карамфилова системата е ключова и дава възможност за превантивни действия, свързани с потенциални бедствия. Това на национално ниво е първата стъпка, която държавата предприема, за да модернизира тази система със средства по оперативна програма (ОП). За следващия програмен период са заложени и допълнителни средства, така че да може да има 100% обхващане на населението от системата за ранно предупреждение.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback