България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се подготвим за бедствие и какво да сложим в раницата за спешни случаи?

Важно е хората да са подготвени предварително, посочи Радомир Мирчев

13.02.2023 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

Съвременните хора дотолкова сме свикнали с луксовете на цивилизацията, че ги приемаме за даденост. Тази даденост обаче може да изчезне за броени секунди, когато ни сполети природно бедствие като земетресението в Турция и Сирия.

Как трябва да се подготвим за такава извънредна ситуация и какво трябва да сложим в раницата си за спешни случаи?

"Ние сме повече паникьосани, отколкото подготвени. Тръгваме да реагираме панически по странен начин. Важно е хората да са подготвени предварително. В сайта ни има добре подредени списъци какво е нужно. Добре е да си подготвите минимално количество лекарства (антибиотици и обезболяващи), неща за дезинфекция на рани, бинтове, запалка, игла и конец. Идеята е да е малко и компактно", каза за Bulgaria ON AIR създателят на сайта Urbansurvivalbg.com Радомир Мирчев.

В студиото на "България сутрин" той показа спасително одеяло, което съхранява топлината на човешкото тяло, както и химически стелки за затопляне на краката.

По думите му описаните в сайта неща са евтини и лесно достъпни, но може да бъдат безценни в критична ситуация. Радомир Мирчев препоръча да съхраняваме ориз вкъщи, тъй като би бил полезна храна при бедствие.

"Сайтът е създаден малко преди инвазията на Русия в Украйна. Имахме очаквания, че това ще се случи. Решихме, че е много възможно да се случи и в нашата страна, със същия агресор. Ако сте цивилен, трябва да изглеждате като цивилен и да не се правите на герой. Има конкретни и малко плашещи съвет. За съжаление, те се оказаха проверени във времето и се случват в окупираните градове в Украйна", каза още гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.