Модернизират системата за сигнализация за бедствия, ще обхване половината население

Проектът е на стойност над 48 млн. лв.

08.03.2023 | 21:30 Редактор: Петя Кръстева
Модернизират системата за сигнализация за бедствия, ще обхване половината население

Министерският съвет прие проект, финансиран със средства по Оперативна програма "Околна среда", за разширяване на системата за ранно предупреждение, оповестяване на населението на ниво община и модернизация на системата, съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на съвместен брифинг в Министерския съвет с вицепремиера и министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев.

Проектът е на стойност 48 485 086 лв., със 100% безвъзмездна финансова помощ. Средствата се отпускат за МВР, дирекция "Комуникационни и информационни системи" и са насочени към модернизация на системата за ранно предупреждение при бедствия, информира министър Карамфилова. Системата за ранно предупреждение известява около 39 на сто от населението на България. С модернизацията и развитието ѝ новите общински центрове за оповестяване на населението ще обхванат малко над 51% от населението, пише БТА.

По думите на Карамфилова системата е ключова и дава възможност за превантивни действия, свързани с потенциални бедствия. Това на национално ниво е първата стъпка, която държавата предприема, за да модернизира тази система със средства по оперативна програма (ОП). За следващия програмен период са заложени и допълнителни средства, така че да може да има 100% обхващане на населението от системата за ранно предупреждение.

Снимка: БГНЕС