С 40% се е увеличил мигрантският натиск към България, очаква ни нова вълна

"Възстановяват се над 450 щата в "Гранична полиция"

05.03.2023 | 13:33 Редактор: Вяра Димова

С 40% се е увеличил мигрантският натиск към страната, спрямо миналата година. Очаква се процентът да нарасне още след земетресенията в Турция и Сирия. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за БНР.

Мерките, които взима държавата за справяне с мигрантската вълна - възстановяват се над 450 щата в "Гранична полиция", 63-ма от тях вече са обучени и работят в структурата на "Гранична полиция".

"Европейската комисия предприема мерки и радостно е, че България е във фокуса на тези мерки. Предстои да се реализира съвместен проект, въпрос на седмици е да започне неговото изпълнение, касае се за техническо обезпечаване на 110 км, които не са обезпечени по никакъв начин в рамките на 10 години натиск", каза още служебният министър.

По данни на Министерството на вътрешните работи водещата група мигранти в България са афганистанци, следват сирийците и тунизийците.

"Тунис е обект на мигрантска вълна. Така тези, които живеят на Средиземно море в южната част - пристигат в Европа, защото са притиснати от африканските страни", заяви проф. Владимир Чуков.

По думите му се очаква повишаване на мигрантите от Пакистан, заради тежкото земетресение в Турция и Сирия.

"Измир е градът с офисите на най-големите водни трафиканти, докато Истанбул е за сухопътните. Сега тези по вода заобикалят Гърция и влизат в Италия", обясни още Чуков.

Статистиката сочи, че два пъти са се увеличили опитите на мигрантите да влизат в Италия по вода от Турция в сравнение с миналата година.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.