Две години хотелиерите "гасиха пожари" - какво следва?

10-15% от собствениците и мениджъри предвиждат или разширяване на стария хотел, или строителство на нов

03.03.2023 | 18:00 Редактор: Тодор Петров
Две години хотелиерите

Фокусът в хотелиерството вече е опит за ръст, защото две години хотелиерите гасиха пожари, каза Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Липсата на предвидимост е едно от трите най-големи предизвикателства пред хотелиерите в България. Общото мнение е, че настоящият бизнес климат по-скоро леко се е подобрил. 10-15% от собствениците и мениджъри на хотелски стаи декларират, че през тази година предвиждат или разширяване на стария хотел, или строителство на нов", обясни той. 

Въпреки ръстовете на цените, заетостта и приходите през 2022 година, рентабилността при хотелите остава под въпрос. Това е един от изводите от националното допитване до мениджъри и собственици на хотели, което провежда асоциацията.

Ръстът на цените е съпоставим с нивото на средната инфлация и той е по-скоро свързан с оцеляването на хотелите, а не заради търсене на печалба, каза Дучев. 

"Истината е, че по-голяма част от хотелите не могат да си позволят да повишат цените повече от тези проценти, защото все пак, когато говорим за международен пазар и конюнктура, това са дестинации на наши конкуренти, които имат доста по-агресивна и ценова, и маркетингова политика. Когато изчисляваш цените, се съобразяваш с това, защото рискуваш да оставиш хотела си празен", разясни гостът.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС