fallback

Стотици изкачиха връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите за свободата

"Нека да обединим усилията си за общото бъдеще на България", призова от върха служебният премиер Гълъб Донев

03.03.2023 | 13:43 Автор: Вяра Димова

С чествания в цялата страна - България отбелязва 145 години от Освобождението. Стотици изкачиха стъпалата до връх Шипка, за да отдадат почит на загиналите в боя за свобода, въпреки лошото време. 

"Днес ние сме дошли на това свято място - върха Шипка. Поднасяме свежи цветя", "Това е един от най-хубавите ни празници", "Дойдохме със семейството, за да се разходим до върха. Когато имаме възможност идваме, защото не живеем в България", коментираха част от изкачилите върха.

Връзката с миналото стана още по-реална, благодарение на Дружество "Традиция", което подсигури почетен караул на връх Шипка.

"Ние сме облечени с униформи реплика, стараем се да бъдат близки до действителността - каквито са били преди 145 години", каза Николай Байнов от Сдружение "Традиция".

Пред паметника на заветния връх се изви и хоро. Служебният премиер Гълъб Донев призова за обединение.

"Нека помним, че има един връх, който е символ на нашата свобода и ни обединява във времена, когато сме разделени и се противопоставяме един на друг. Нека да обединим усилията си за общото бъдеще на България, за благополучието на нашите деца", каза Донев.

Очаква се следващата година да започне и ремонта на паметника Шипка.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

fallback
Още от България
fallback