Претоварване с 2 тона е причината за спуканата гума на катастрофиралия бус с мигранти

Продължава да се издирва шофьорът ма превозното средство

27.02.2023 | 18:46 Редактор: Михаела Димитрова

Отново гонка между полицията и бус с мигранти на магистрала "Тракия". В колата са открити 10 мъже от Афганистан. Шофьорът е бил дрогиран и без книжка. Инцидентът се случва само ден, след като вчера на магистрала "Тракия" край Чирпан катастрофира бус, превозващ 46 мигранти. Един загина, а няколко души бяха ранени. Продължава да се издирва шофьорът на буса.

"Бусът е със софийска регистрация. Той е предназначен да превозва товар до 1,5, а в него били качени 45 човека, приблизително с общо тегло 3,5 тона. Вероятно претоварването е причина да се спука гумата, но назначената по случая авто-техническа експертиза ще докаже точната причина", обясни окръжният прокурор на Стара Загора - Дичо Атанасов.

Собственикът на микробуса пък е малоимотно лице от Благоевград, което говори за фиктивна собственост. Случаят е свързан с друг микробус, който беше открит вчера празен край Перник.

Девет от пострадалите в катастрофата на АМ "Тракия" в неделя мигранти са оставени за лечение в болницата в Стара Загора. Сред тях е и 11-годишното дете. Няма опасност за живота им. 

Друг трети случай с бус с мигранти от вчера, който беше хванат от полицията преди фаталната катастрофа, пък разкрива една от схемите за прекарване на мигранти от каналджиите. 

"Тръгват от Истанбул с микробуси, носят със себе си сгъваеми стълби, изчакват да се стъмни и преминават оградата", разказва районният прокурор на Стара Загора Таня Николова.

Мигрантите са плащали по 3 хил. евро, за да бъдат преведени от Турция до Сърбия. А двамата мъже, които трябвало да ги превозят от Карнобат до София, получавали по 20 хил. лева за услугата

"Всички виждате, че ние бягаме и вървим след събитията. Взаимодействието между прокуратура и МВР е подобрено, но все още имаме резерви в тази посока", коментира още Атанасов.

От вътрешното ведомство също отправиха обвинения. "Ние сме разкрили собственика на автобуса още на 4 януари тази година. Кой не си е свършил работата, вие си отговорете. Тази задача сме я изпълнили, след нас има прокуратура и съд", коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той разкри още, че Европейската комисия ще помогне за обезпечаването на 110-те километра на границата ни с Турция, както и за набавянето на автомобили, за да се попълни щатът на "Гранична полиция", който през последните 10 години е намалял с 2000 бройки.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Столичанин в повече
преди 1 година
Нормално, този бус е за тон и половина товар, а то се накачурили четири тона МАЙМУНИ! Сигнализирай за неуместен коментар