Инцидент след инцидент с трафик на мигранти, прокуратурата и МВР сочат другия с пръст

Тепърва ще се установява каква е собствеността на втория автобус, превозвал мигранти

27.02.2023 | 13:47 Редактор: Михаела Димитрова

По-малко от денонощие след катастрофата със загинал мигрант и много ранени, последва друг инцидент. Днес около 5 часа шофьор на автомобил не се подчинява на полицейско разпореждане и започва гонка на магистрала "Тракия".

Автомобилът е бил спрян на бул. "Цариградско шосе" в посока Казичене. В колата са открити 10 мъже от Афганистан. Шофьорът е бил дрогиран и без книжка. 

Продължава да се издирва шофьорът на буса, превозвал 46-има мигранти, който вчера катастрофира на АМ "Тракия". Все още се уточнява самоличността му. Собственикът на микробуса пък е малоимотно лице от Благоевград, което говори за фиктивна собственост. 

Случаят е свързан с друг микробус, който беше открит вчера празен край Перник. 

"Другият микробус е собственост на софийска фирма и тепърва установяваме на втория автобус", заяви окръжният прокурор на Стара Загора - Дичо Атанасов.

Девет от пострадалите в катастрофата на АМ "Тракия" в неделя мигранти са оставени за лечение в болницата в Стара Загора. Сред тях е и 11-годишното дете. Няма опасност за живота им.

Според държавното обвинение вина за зачестилите инциденти с незаконни мигранти до голяма степен има Министерството на вътрешните работи, границата ни с Турция не е достатъчно добре опазена. 

"Всички виждате, че ние бягаме и вървим след събитията. Взаимодействието между прокуратура и МВР е подобрено, но все още имаме резерви в тази посока", коментира още Атанасов.

От вътрешното ведомство също отправиха обвинения. "Ние сме разкрили собственика на автобуса още на 4 януари тази година. Кой не си е свършил работата, вие си отговорете. Тази задача сме я изпълнили, след нас има прокуратура и съд", коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев 

Той разкри още, че Европейската комисия ще помогне за обезпечаването на 110-те километра на границата ни с Турция.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.