Сняг, скали, паднали дървета и реки бориха спасителите за турист от Троянския балкан (+СНИМКИ)

Благодарим и на семействата ни, които разчитат на нас да се приберем живи и здрави по домовете си, написаха от ПСС

27.02.2023 | 10:52 Редактор: Елеонора Танева
Сняг, скали, паднали дървета и реки бориха спасителите за турист от Троянския балкан (+СНИМКИ)

Спасителите от ПСС - отряд Троян споделиха за премеждията и щастливия край на акцията, която проведаха за спасяване на алпинист в района на "Централен ръб" в Северен Джендем.

Сигналът за мъжа със счупена подбедрица е получен в ПСС в събота около 14:30 ч. 

"Група от четирима планински спасители тръгва веднага от база "Бъзов дял" към подстъпа за тура. В района има още двама спасители с техни приятели, които катерят по  съседен тур и след сигнала веднага се насочват към мястото на инцидента. Паралелно с това се събира и втора група в Троян. Още 6 спасители се насочват към основата на тура около 17 ч. от местността "Мазането". Следва изтощителен преход до мястото и достигане на всички групи до пострадалия около 19 ч.", съобщават от ПСС отряд Троян в профила си във Facebook.

На място на мъжа е оказана медицинска помощ, фрактурата е фиксирана с надуваема шина, изолиран е от студа и поет за сваляне от планината.

"Спускането е през много труден терен. Дълбок, мокър сняг, камъни, скални прагове и нападали дървета се редуват по трасето. Налага се преминаване на реката няколко пъти. В крайна сметка пострадалият алпинист и всички спасители и доброволци достигат до местността "Мазането" малко след 22 ч. Мъжът е предаден на близките му", споделиха подробности за акцията спасителите.

Те благодарят на всички участници в акцията и на всички партньори и спонсори за помощта, която им оказват. "Благодарим и на семействата ни, които разчитат на нас да се приберем живи и здрави по домовете си", завършва публикацията на спасителите от Троян.

Снимки: Facebook / ПСС - отряд Троян