В село Железница посрещат Сирни Заговезни: Това е българското, ще донесе позитивизъм

Според традицията днешният ден поставя границата между зимата и пролетта – природата, която се възражда

26.02.2023 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ден преди началото на Великденския пост, православната църква отбелязва Сирни Заговезни. На този ден младите искат и дават прошка.

От рано сутринта жителите на село Железница редят кладата. Към обяд всичко е подготвено за вечерния празник. Заради силните ветрове са взети специални мерки.

"Всички коли от центъра ще бъдат премахнати, огънят ще бъде много слаб, традиционен, такъв празник като днешния не трябва да се подминава и забравя и затова ще направим така, че празникът да се състои", заяви кметът на село Железница.

Диан Младенов за поредна година се включва в приготовленията за празника, за да поддържа жив духа на традицията в селото.

"Важно е да се спазва, защото това е българското, това е нещо, което е останало от предците ни и е хубаво да го предаваме на младото поколение. Характерното е паленето на огън в селата, хубаво е, като поотихне, децата да го прескачат, да изгоним злите сили, да се прощаваме със старите", посочи председателят на читалище "Подбуда" в селото Диан Младенов.

Според традицията днешният ден поставя границата между зимата и пролетта – природата, която се възражда. Вечерята на Заговяване е особено тържествена. В кладата се нареждат само клони и естествени материали, за да се не замърсява въздухът. Огънят се прескача за здраве. 

"Искрите на огъня ще се надяваме да отведат от старата година и от нас всичко лошо и да ни донесат само позитивизъм и добри емоции", смята Владимир Дойчинов.

В село Железница очакват десетки гости. По-нетърпеливите дойдоха през деня да видят приготовленията.

На трапезата присъстват баница, сaрми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва. След празничната трапеза на Сирни Заговезни вечерта се извършва и ритуалът хамкане. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата трябва да опитат да хванaт с уста парчето, без да го докосват с ръце. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.