Проверките на ГКПП "Кулата" вече с резултат: Съставиха акт на шофьор от ДАИ

Обичайно дневно се откриват по около 20 нарушения

25.02.2023 | 13:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Внезапна акция на Министерството на туризма и още няколко институции на граничния пункт "Кулата". Поводът е големият брой сигнали за нарушения на туроператори и екскурзоводи.

От рано тази сутрин екипи на няколко институции проверяваха дали автобусите и бусовете, превозващи туристи, са с всички необходими документи.  

"За превозването на пътниците туроператорите трябва да са регистрирани, да са вписани в Националния туристически регистър, съответно да имат застраховка на туроператора и да извършват естествено регламентирани дейности", заяви Eлеонора Младенова от Министерството на туризма.

"Удостоверенията за регистрация на туроператорите и турагентите, съответно туристическите пакети, дали са спазени всички изисквания на закона, като тук в момента правим една моментна снимка в момента на проверката, след това продължават проверките в офисите на туроператорите и турагентите", уточни Любомир Палаханов от Комисията за защита на потребителите.

До обяд бяха проверени 5 автобуса. На един от шофьорите от Държавната автомобилна инспекция съставиха акт. Обичайно дневно се откриват по около 20 нарушения. 

"Следим за изпълнение на всички европейски правила относно времената за почивки и управление на водачите, както и използване на уредите, с които са обвързани превозните средства, които отчитат времена за управление и почивки", посочи директорът на Автомобилната инспекция към ИААА Антон Ставрев.

"Това нещо, което става сега, най-накрая МТ да се опита да спре сивия сектор, е прекрасна инициатива, за която Обединение, Бъдеще за туризма, се борим от доста време. Един добър екскурзовод може да направи една екскурзия прекрасна, а в същото време един човек, който въобще не знае къде е тръгнал с тия хора, може много проблеми да създаде", смята туроператорът Борислава Станоевич.

Глобите за нарушителите варират от 3 до 30 хиляди лева.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
2 rate up comment rate down comment 1
Соня
преди 1 година
Защо проверяват само на Кулата? Постоянно има еднодневни или двудневни екскурзии в страната от самозвани особи от сивия сектор. Сигнализирай за неуместен коментар