Д-р Меджидиев: Специалистите за медицинските хеликоптери ще се обучават във ВМА

По думите на министъра се очаква до средата на април да приключи подготовката на медиците

25.02.2023 | 11:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
Д-р Меджидиев: Специалистите за медицинските хеликоптери ще се обучават във ВМА

Специалистите, които ще обслужват пациентите в медицинските хеликоптери, ще се обучават във Военно медицинска академия. Това заяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев. По думите му до средата на април месец трябва да приключи и обучението на медиците за въздушните линейки. Министерството на здравеопазването в момента уточнява къде ще бъдат разположени площадките и хангарите в страната за медицинските хеликоптери, които трябва да транспортират болни пациенти до София.

"Те първо трябва да минат на тестове, за да се види дали могат за летят. В средата на април, най-късно в края на април, те ще бъдат обучени. Целта в момента на този екип, който създадохме под егидата на президента, е с всичко да сме готови, с екипи медици, анестезиолози, със сестри, с хангари, с хеликоптерни площадки, координационен център в София. Това трябва да се случи преди май месец, за да може, преди да дойдат първите два хеликоптера през юни-юли, с екипажите да сме напълно подготвени", заяви д-р Меджидиев.

Първите обучени специалисти във ВМА ще бъдат анестезиолози и реаниматори, информира БГНЕС.

Министърът на здравеопазването е в Бургас по повод старта на възобновената след двегодишно прекъсване програма "Детско здраве". Прегледите са по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и се осъществяват съвместно с Община Бургас. Водещи специалисти от болница "Пирогов" днес ще извършат безплатни прегледи на над 400 записали се деца от Бургас напълно безплатно.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR