Граждани бранят велоалея на езерото Панчарево, инвеститор иска да прави гребна база

Събират подписка срещу инвестицията, готвят и протести

24.02.2023 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

Подписка срещу строителните намерения на инвеститор в района на Панчаревското езеро събират жителите от района. Те вече са внесли протестни жалби в няколко институции. Основното им искане е статутът на парцела, намиращ се под велоалеята, да се промени и да не се допусне застрояване. 

Спорният имот е с нов собственик от миналата година. Теренът е включен в общия устройствен план на столицата и е определен за застрояване. 

"Което кореспондира с намерението ми за построяване на гребна база. И аз не мога да измисля нещо по-подходящо да се построи на Панчаревското езеро от гребна база", заяви инвеститорът Радослав Йовков.

Според гражданите бъдещите строителни дейности ще повредят велоалеята, която минава над мястото. 

"Тя е два метра и всъщност остават от този общински път, който се води някъде около метър и петдесет до два, което всъщност се използва от столичани и гости на столицата, германци ежедневно. Особено в събота и неделя над 5000 човека посещават това място", сподели Юлияна Младенова от Сдружение "Моят Герман".  

"Аз съм израснала тука и познавам доста добре цялостната алея има много места, на които смятам, че минавайки един камион ще разруши алеята. И то буквално два камиона са достатъчни за срутването на алеята", добави Деница Кирова от Сдружение "Заедно за Герман".

"Инвестиционното намерение като за частен имот няма нищо лошо има добрата идея, но в същото време велоалеята е мястото, което от Столичната община е оставено като местен път, а местният път позволява ползване за всякакви цели. Проблемът ни е това, че ще се ползва, че ще се минава с тежки камиони. Това в крайна сметка ще е съвсем достатъчно да се разруши велоалеята. Няма да имат достъп разхождащите се", каза кметът на Герман - Маргаритка Станкова.

"Българите сме известни с това, че съсипваме цялата природа, където се докопаме до нея. Пример за това е Черноморието, което унищожихме. Сега искаме да съсипем и собствената си столица", коментира Ивайло Лазаров от Сдружение "Заедно за Герман".

"Процедурата е законна. Ако трябва да споделя личното си мнение – аз съм против. Гражданите имат право да бъдат гневни, но всъщност отговорите трябва да бъдат търсени още през 2006 година, когато тогавашният главен архитект на града издава План за застрояване. 2007-2009 г. Общият устройствен план потвърждава статута на територията, а той е бил подложен на обществено обсъждане", уточни кметът на Панчарево - Николай Гюров. 

"Не искам да превръщам брега на езерото в Панчарево в маймунарник. Нито искам да правя заведение, нито искам да правя дискотеки. Това не е в обхвата на моя бизнес. Бивш състезател съм по гребане. Гребането ми е било известно време професия, в момента ми е хоби. Това, което искам да направя – смятам, че за първи път от 90-та година насам частен инвеститор иска да построи гребна база на езерото Панчарево", заяви Радослав Йовков.

Инвеститорът вече е внесъл районната община своето инвестиционно намерение и му е издадена виза за проектиране, но все още няма одобрение за строеж. 

Хората са готови и на протести.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.