България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Расте напрежението заради планиран строеж на Панчаревското езеро

Няма внесени книжа за одобрение и не е издавано разрешение за строеж, заяви кметът на района Николай Гюров

24.02.2023 | 08:11 Редактор: Вяра Димова

Подписка срещу строителните намерения на инвеститор в района на Панчаревското езеро събират жителите в селата от района. Вече са внесли протестни жалби в няколко институции - Столичната община, Министерството на земеделието, Министерството на околната среда и водите, Областната управа на София-град. Основно искане е статутът на парцела, намиращ се под велоалеята, да се промени

Цялото интервю с недоволните жители гледайте тук.

Зад протестиращите плътно застава и кметът на Герман Маргаритка Станкова. По темата работи Миглена Георгиева.

Цялото интервю с Маргаритка Станкова гледайте тук.

"Процедурата е законна. Аз съм против. Гражданите имат право да бъдат гневни, но всъщност отговорите трябва да бъдат търсени през 2006 г., когато тогавашният главен архитект на града издава план за застрояване. 2007-2009 г. общият устройствен план потвърждава статута на територията, бил е подложен на обществено обсъждане. Именно към онзи период са имали възможност да обжалват процедурите", заяви кметът на район "Панчарево" Николай Гюров в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR гостът обясни, че зоните около район "Панчарево" са основно за спорт, атракциони и попадат в обхвата на урбанизираната територия, т.е. строителството е разрешено. 

"Днес имотът има собственик, който е внесъл инвестиционното си намерение, а именно с искане за издаване на виза за проектиране. Разпорежда ни се, че можем да откажем решение за строеж и виза за проектиране по законосъобразност, а не по целесъобразност. Искането, внесено като инвестиционно намерение, казва, че ще се строи гребна база с хотелска част, но няма внесени книжа и няма одобрение за строеж", обясни Гюров.

Кметът на район "Панчарево" обяви, че заедно с партньорите от направлението "Архитектура и градоустройство" ще внесат предложение за изработване на специфични правила по член 13 от ЗУТ. "Такива на територията на града липсват. Няма утвърдени специфични правила", категоричен е той.

Собственикът на въпросния терен - Радослав Йовков, го е закупил миналата година от фирма. Според документите теренът е включен в общия устройствен план на София като зона определена за строеж. С него разговаря Миглена Георгиева.

Цялото интервю с Радослав Йовков гледайте тук.

В студиото Гюров подчерта, че няма внесени книжа за одобрение и не е издавано разрешение за строеж. "Коефициентът на интензивност и всичко останало са посочени в Общия устройствен план на град. Тези показатели могат да бъдат изпълнени. Разбирам, че инвеститорът твърди, че застрояването ще бъде щадящо. Такива проекти ние не сме виждали", посочи гостът и коментира срутването в района.

"При обилни снеговалежи и топене скатовете са необезопасени. От три години алеята се почиства. Тя не ни е предавана за владение, но ние изпълняваме ангажиментите си. Трябва да бъде обезопасено", каза още кметът на район "Панчарево".

Гледайте целия разговор във видеото.