Напрежение във Велинград: Освободиха преждевременно управителя на общинската болница

Медиците се заканиха, че в следващите дни ще има протести

23.02.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Димитрова

Общинските съветници във Велинград освободиха преждевременно управителя на общинската болница в курорта. Темата предизвика напрежение в залата на местния парламент. Прозвучаха различни призиви за оставка, а заради напрежението се наложи намеса на полицията. Медиците се заканиха, че в следващите дни ще има и протести.

"Това е меко казано престъпно. Данчо Гурдев е млад, амбициозен лекар, който е помогнал на много хора. Всички негови подчинени го уважават и обичат. Ние го подкрепяме, защото той застъпи някои хора, чиито интереси ще засегнем", заяви д-р Чавдар Калъчев. 

Като основен мотив кметът на града Костадин Коев посочи, че са похарчени пари около 120 хил. лв. без разрешението на принципала.

Коев допълни, че през последните месеци от лечебното заведение били напуснали немалко лекари в резултат на автономното управление на болницата. Твърдения, с които не се съгласил отстранения управител. 

"Засегнах интереси и спрях едно източване на болницата. Застанах като камък срещу нейното приватизиране. Този камък трябваше да бъде отстранен", коментира управителят на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев.

"Ако Костадин Коев се кандидатира отново за кмет, аз ще бъда негов опонент", допълни той.

До провеждане на конкурс за избор на нов управител на поста бе избран д-р Заприн Пепелов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.