Радев поиска мерки за минимизиране на риска от ръст на цените

Влизане в Еврозоната и Шенген е логичен и заслужен завършек в процеса на интеграция, заяви президентът в разговор с Валдис Домбровскис

23.02.2023 | 16:30 Редактор: Тодор Петров
Радев поиска мерки за минимизиране на риска от ръст на цените

С помощта на Европейската комисия изпълнителната власт в България трябва да разработи и въведе мерки и модели, които да доведат до минимизиране на риска от ръст на цените в преходния период при влизане в Еврозоната. 

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас. 
Държавният глава подчерта, че са необходими и мерки не само за запазване, но и за повишаване на стандарта на живот на българските граждани, за запазване на конкурентоспособността на българската икономика и още по-добра среда за нейното възходящо развитие и догонване на европейските нива.

Президентът открои членството на страната ни в Еврозоната и Шенген като логичен и заслужен завършек в процеса на интеграция, като подчерта, че той изисква усилия, прозрачност и преди всичко доверие. 

"Осъзнаваме напълно препятствията по пътя към членството в Еврозоната – инфлацията и неприетите закони. България е сред страните с най-ниски цени на природния газ, с гарантирана стабилност на доставките и с най-ниски в ЕС цени на горивата", каза Радев.

Държавният глава изрази очакване следващият български парламент да приеме необходимото за членство в Еврозоната законодателство. Домбровскис приветства постигнатото от служебното правителство за овладяването на инфлацията у нас и изрази подкрепата на европейските институции членството на страната ни в Еврозоната. 

"Уверени сме, че влизането в Еврозоната ще донесе до много ползи както за България, така и за гражданите ѝ. Нужна е разяснителна кампания, за да бъде българският народ наясно какви са ползите и какво трябва да бъде свършено, за да бъдат усетени те", посочи той.