Официално: СОС връща месечната карта за пътуване по една линия с градския транспорт

Предложението влиза в сила на 15.03.2023 г.

23.02.2023 | 13:23 Редактор: Ирена Бакърджиева

След острата реакция от премахването на картите за една линия на градския транспорт в София, днес Столичният общински съвет гласува те да се възобновят. Така от 15 март 2023 г. гражданите ще могат отново да закупуват карти за една линия. Те запазват същите цени, които бяха досега – 23 лв. за наземен транспорт и 35 лв. за метро.

Между 30 и 35 хиляди души са използвали карти за една линия, преди да бъдат спрени в края на миналата година, показват данните на Центъра за градска мобилност.

"С единодушие всички гласували в залата подкрепиха предложението и връщаме картата за една линия така, както е позната на софиянци – във всичките ѝ разновидности, във всички категории граждани, които имат право да я ползват и на същите цени. Очевидно е, че така трябва да работят институциите, да се вслушват в гласа на гражданите, за да можем да вземаме решения, които са адекватни на времето и на изискванията на обществото", заяви Георги Георгиев.

Глобата от 3 лв. преди валидиране на годишните и месечните карти в градския транспорт отпада. Остава обаче задължителното валидиране на билетите 30+ и 60+.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR