Скали се срутиха на пътя от Благоевград към Бодрост, кола на косъм да бъде смазана

Наложи се тежка техника да разчиства района

20.02.2023 | 19:04 Редактор: Ирена Бакърджиева

Огромна скална маса се срути и затвори за няколко часа пътя от Благоевград към село Бистрица и курорта Бодрост. За щастие, няма пострадали. Наложи се тежка техника да разчиства пътя. В близките дни са възможни още срутвания, предупредиха експерти.

Секунди преди скалите да се стоварят върху пътя, в участъка преминава автомобилът на Ели Николова.

"Разминахме се с една кола и след нея пада, даже се учудихме как е минала, но явно тя е минала и тогава е паднало", каза Ели.

"Първо снеговалежът, след това ниските температури, които последваха, дни наред беше много ниска температурата, след което рязко се покачва, почва снеготопенето и вследствие на замръзване и размръзване на водата, която е в цепнатините на камъните, се получава това нещо", обясни Красимир Стоянов.

Блокирани и без достъп до Благоевград бяха около 120 жители на Бистрица, както и туристите в Бодрост.

"Хора има на Балкана, на Бодрост, дойдоха тук десетина коли се наредиха, от града идват, връщаме ги и това е, но тия за Балкана - те се върнаха нагоре, но искат да се приберат към града, требва да се отвори пътят. Машините идват. Обадихме се на фирмата, която поддържа пътя, дойде техника", каза кметът на с. Бистрица Георги Бочуков.

Тежка техника започна работа по разчистването на скалната маса от пътя.

"Хората трябва да знаят, че тук трябва да преминават с повишено внимание, нищо повече от това. Аз не виждам в скоро време какво може да се направи. Целият път в тази му част е потенциално опасен, както и много от пътищата в България. Пампорово е в същото положение, пътят София – Самоков също. Не може една стена, която ¾ от територията ѝ е планинска, да искаме 100-процентова сигурност", смята Красимир Стоянов.

На много места по пътя от Благоевград към курорта Бодрост има опасност от свлачища. От години в района укрепване не е правено.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Живко
преди 1 година
Какви неграмотни лъжи. 3\4 от територията била планинска и за това невъзможно да се поддържат пътища. "Релефът на България е предимно равнинно-хълмист, с равнини в северната и югоизточната част на страната и сравнително малка средна надморска височина (470 m)". Така пише в Енциклопедията. Да кажат, че само вече ще крадат парите и няма да строят и поддържат пътища. Мизерни лъжци. Сигнализирай за неуместен коментар