Стартовата учителска заплата става 1900 лв., интересът към професията нараства

В големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати

20.02.2023 | 14:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Стартовата учителска заплата става 1900 лв., интересът към професията нараства

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева. Това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева. 

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата - от 1 януари тази година. 

"Сега ни остава да договорим и другите средства - за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата. Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023 година за образование спрямо бюджета през миналата година", каза Такева.

По думите ѝ в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение, предаде БТА.

Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, информационни технологии и чужди езици. Тя каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите ѝ в последните две-три години не са закривани училища в България

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR