Имаме спешна нужда от модерно оборудване по границата, липсват и преводачи

Каланджиите печелят милиони

18.02.2023 | 13:39 Редактор: Искра Ангелова

Тежкият инцидент с мигранти край София за пореден път показва големите пробойни в системата. Около това мнение се обединиха Цветан Цветанов, Борис Ячев и Мажд Алгафари в предаването "Денят ON AIR". Според тях е необходимо въвеждането на модерно оборудване и назначаването на нови щатни бройки, които да пазят границата.

Все по-чести и тежки стават инцидентите с мигранти. Случаят от края на миналата година, в който двама полицаи от Бургас загубиха живота си, след като автобус с нелегални мигранти ги блъсна на улицата. Случаят със стрелбата на турската граница, при която беше убит граничен служител и тежкият инцидент от вчера, при който загинаха 18 бежанци, свидетелстват за тежките пропуски на системата, смятат експерти.

"Тук ние говорим само за това какво трябва да искаме, какво трябва да дадем, но ние нищо не сме направили, защото няма никакво надграждане на граничното съоръжение. Няма политика в тази посока. Тази политическа криза води до такива резултати да няма никаква сигурност", заяви лидерът на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов

Журналистът и преводач Мажд Алгафари пък отбеляза, че е необходимо откриването на нови щатни места в "Гранична полиция". Според него трудност в работата на униформените пък представлява липсата на преводачи поради ниското им заплащане.

"Задържал е някой, но той няма как да се разбере с него заради липса на преводач", поясни той.

Проблемът с корупцията във вътрешното ведомство пък открои лидерът на "Консервативна България" - Борис Ячев: "Липсва тази превенция и от службите от вътрешна сигурност, от системата на МВР."

Леките наказания, които се дават за каналджийска дейност, изкушават трафикантите да прекарват все повече хора, търсещи убежище в Европа. А от дейността си печелят милиони.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС