Министър Шишков: Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, отсечката е незаконна

50 млн. лева е стойността на целия участък от 31 км, уточни министърът на регионалното развитие и благоустройството

17.02.2023 | 17:14 Редактор: Вяра Димова
Министър Шишков: Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, отсечката е незаконна

"Пътят Югово-Лъки е строителна бутафория, направен е преди две години, а след няколко години ще представлява съвсем друга картина и никой няма да е доволен". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след огледа на път III-861 Югово –Лъки – област Смолян.

"Тази отсечка не е единичен случай, а е емблематична за начина, по който са извършвани основни ремонти с възлагане за текущи", посочи министърът. "Цялата отсечка е незаконна, ремонтът е извършен без одобрен проект, разрешително за строеж и строителен надзор", каза арх. Шишков. И допълни, че този път е един от 31, за които е имало изработени проекти, но никой не си е направил труда да ги възложи и изработи по проект.

"Поръчката е направена от бившето ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" в периода от 2018 г. до началото на 2021", уточни той и заяви, че други служби ще търсят отговорността за всички тези проблеми. 

По време на огледа беше взета за изследване ядка от асфалтовото покритие и проби от земната основа, за да се разбере как е направен пътят в дълбочина и дали отговаря на това, което би трябвало, ако ремонтът беше извършен по проект. "Надяваме се поне асфалтът и земната основа да са добре, но за съжаление пътят е осеян с камъчета и с парчета от скали", допълни арх. Шишков.

50 млн. лева е стойността на целия участък от 31 км. Половината от тях - 25 милиона лева, вече са разплатени от последния редовен кабинет по решение на НС. Министър Шишков беше категоричен, че останалите 25 милиона няма да бъдат платени. И припомни, че докато не се намери законово решение на казуса, ще се разплаща само извършеното законно строителство.

Снимка: Пресцентър МРРБ