КЗК санкционира "Лукойл" с близо 68 млн. лв. за злоупотреба

Комисията посочва, че компанията е прилагала ценова преса на своите конкуренти

17.02.2023 | 11:45 Редактор: Михаела Димитрова

КЗК наложи имуществена санкция в размер на близо 68 млн. лева за извършена от "Лукойл-България" ЕООД злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите. Това съобщиха от пресцентъра на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК.)

Оттам казват също, че проучването е започнато по искане на "ОМВ България" във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от "Лукойл". Впоследствие към него са присъединени искане на "Инса ойл" ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

От КЗК подчертават, че благодарение на събраната информация, е предотвратена стратегия на "Лукойл-България" за завземане на пазара на едро на горива.

"Дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС. На практика единственият интерес на "Лукойл-България" е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да  налага едностранно по-високи цени на потребителите", посочва антимонополната комисия.

От направените анализи КЗК изтъкват следните факти:

"Лукойл-България" ЕООД притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата "Лукойл", която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители.  

Според КЗК "Лукойл" е прилагал цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г. дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на "Лукойл-България" ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка. Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. "ценова преса".

От КЗК уточняват, че в хода на проучването по производството от "Лукойл“  са "променили и коригирали поведението си", което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област в 14-дневен срок.

Снимка: БГНЕС