Русия се усъмни в доставка на гориво за Украйна от българската рафинерия на "Лукойл"

Председателят на руската "Дума" Вячеслав Володин е поискал проучване на информацията

25.01.2023 | 10:21 Редактор: Вяра Димова
Русия се усъмни в доставка на гориво за Украйна от българската рафинерия на

Председателят на руската "Дума" Вячеслав Володин е поискал от Комисията по сигурност и противодействие на корупцията и Комисията по енергетика да проучат информация за доставка на гориво за Украйна от страна на българската рафинерия на "Лукойл", пише ТАСС. Причината е публикация в "Московски комсомолец", базирана на информацията на Die Welt, че България тайно е помагала на Украйна с оръжие и горива.

Според руското издание именно с горивата от "Нефтохим" украинските танкове са извършили своята успешна офанзива в Херсон и Изюм. В края на декември ръководството на "Лукойл" официално заяви, че не доставя руски горива на Украйна.

"Продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар и на други налични дестинации в рамките на квотите за износ към трети страни, определени в 9-ия пакет от санкции на ЕС", каза изпълнителният директор на компанията Вадим Воробьов. Той изтъкна, че "Лукойл" няма сключени договори за доставка на петролни продукти в Украйна.

В пакета от санкции срещу Русия обаче беше вписана възможността България да използва на вътрешния пазар и изнася продукцията от получения чрез дерогация руски петрол единствено към Украйна. По този начин разрешението страната ни да продължава да черпи от по-евтината суровина няма да разруши вътрешния европейски пазар.

След публикацията в Die Welt от "Лукойл" заявиха, че никога не са получавали искане от българските власти да изнасят горива към Украйна.

От началото на годината компанията премести оперативния си бизнес в България на територията на страната, заявявайки, че целта е да плаща данъци у нас. В края на 2022 г. "Лукойл" плати авансово 90 млн. лева данъци и по думите на служебния вицепремиер по икономическите въпроси Христо Алексиев това е повече, отколкото компанията е плащала през всичките години на дейността си в България.

Доскоро "Лукойл" оперираше на нашия пазар чрез регистрираната в Швейцария дъщерна компания Litasco.

"Продължаваме да работим, за да получим танковете, които са ни нужни", коментира във вечерното си обръщение по повод 335-ия ден от началото на войната с Русия украинският държавен глава Володимир Зеленски. В него той не спомена публикациите, че Германия е дала разрешение за доставката на танкове от страна на Полша и алианс от още няколко европейски държави, както и че има решение на високо ниво самата тя да се включи в доставките.

"Дискусиите трябва да приключат с решения - решения, които наистина подсилват нашата защита срещу терористите", коментира още украинският президент. Преди дни пред ARD той коментира, че до голяма степен заявките за доставка на западни танкове са по-скоро мотивация за воюващите украински военни, отколкото да доведат до много съществено изменение на фронтовата линия.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
новата мафия
преди 1 година
Лукойл не е достявял горива в Украйна, но километрови колони от камиони-цистерни не спираха да доставят! Чии са тези камиони и кой спечели стотици милиони, ще се разбере тепърва. Нищо чудно пак да са лица от ПП и ДБ!? Сигнализирай за неуместен коментар