Две партии и една коалиция отпаднаха още преди старта на предизборната надпревара

16 партии и 7 коалиции ще вземат участие в изборите на 2 април

16.02.2023 | 15:19 Редактор: Ирена Бакърджиева

Организацията на изборите протича в срок и без проблеми, съобщиха от ЦИК. 16 партии и 7 коалиции отиват на вота на 2 април.

Две партии и една коалиция отпаднаха от предизборната надпревара още преди старта. Причината е, че са представили пред ЦИК списъци с по-малко от необходимите 2500 подписа. Става въпрос за коалицията "Християндемократически съюз" и партиите "Пряка демокрация" и "Български глас".  

"Към момента всички решения на ЦИК се вземат съобразно сроковете по приетата от нас хронограма. Няма забавяне в организацията на изборите", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Работата вече е разпределена по ведомства - видеозаснемането на изборния процес е възложено на Министерството на електронното управление, вотът зад граница - на Външно министерство, а доставката на хартия - на печатницата на БНБ.

"В РИК от утре започва регистрацията на кандидатските листи на всички партии и коалиции, които са регистрирани за участие в изборите", уточни говорителят на ЦИК Росица Матева.

До 25 февруари политическите формации, които успяха да влязат в предизборната надпревара, могат да подават заявление за коалиции или за приемане на нови партии вътре в самата коалиция. А след като от "Възраждане" вчера съобщиха, че има образувано прокурорско постановление за установени нарушения по време на предишните избори от 2 април, отговор последва от ЦИК. 

"За това постановление от вас разбирам, не е пристигнало нито предложение на политическата сила, нито друго подобно такова предложение", добави Матева.

От партията твърдят, че преди последния вот от 48 IP адреса са подадени над 11 хиляди заявления за гласуване в Турция, а само от едно IP са подадени 1053 заявления. Затова поискаха и ограничение на броя на заявления, които могат да се изпращат от един IP адрес. В отговор на твърденията за готвени манипулации и на тези избори, вътрешният министър заяви, че е създадена организация за борба с купения вот. 

"След провеждането на няколко избора, МВР има добре установен механизъм за противодействие на купения вот. Бих казал, че министерството работи като смазана машина. Тук ще добавим малко повече енергия заради връщането на хартиената бюлетина. Очакваме по-голяма активност от хората, които биха желали да манипулират вота с различни престъпни практики", заяви Демерджиев.

От БСП вчера обявиха, че ще сезират главния прокурор заради съмнения за готвени изборни манипулации. А причината е оставката на заместник министъра на електронното управление Благовест Кирилов и признанието му, че спечелилите конкурса за борд на директорите на Информационното обслужване са били подменени.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR