"Продължаваме промяната" - ДБ: Радев се поставя над НС, създава изкуствено разделение

Според тях публичното говорене на президента е ескалирало

15.02.2023 | 19:05 Редактор: Михаела Димитрова

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изпрати съвместна декларация относно поведението на президента Румен Радев през последните седмици.

Според коалицията публичното говорене на Румен Радев във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна, е ескалирало. "Президентът се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото и повтаря свои тези, които драстично се отклоняват както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС", пише още в декларацията.

Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" настоява президентът и служебното правителство "да спазват решенията на българския парламент, да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, да не вземат решения и да не изразяват позиции в европейски и международен формат, които противоречат на дългосрочно поети ангажименти на страната към съюзите."

В своята декларация коалицията иска от президента да се съобразява "с конституционната форма на управление на България, като не уронва с публични изказвания доверието в демократично избраните институции на страната; не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, чиято основа са законите и решенията на парламента и не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат."

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подчертават, че ще поемат ясен политически ангажимент  в началото на мандата на парламента, за да поискат отчет за изпълнението на мерките за присъединяване към eврозоната и Шенген и решенията на 48-то Народното събрание. 

"Категорично защитаваме парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и демократична България, в която върховенството на правото, разделението на властите и отчетността на управлението се спазват от всички институции в интерес на гражданите", поясняват те в декларацията и призовават президента да се фокусира "върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки."

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пак ли тези
преди 1 година
Точно тези ли ще говорят за демокрация- същите, които като депутати гласуваха поредица от противоконституционни решения на НС, които противоречат и на волята на мнозинството от българския народ. Това ли ви е народовластието,а- малцинството да налага волята си в името на чужди интереси? Каква част от народа представлявате всички " демократично избрани" и кой по- точно ви избра? Сигнализирай за неуместен коментар