"Продължаваме промяната" и ДБ се надяват на 121 депутати, за да налагат дневния ред

"Обединението прави силата" трябва да стане първо извън парламента, заяви Кирил Петков

14.02.2023 | 11:46 Редактор: Елеонора Танева

Ден преди крайния срок за регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия със забързано темпо се внасят документи. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се регистрираха за общо явяване на вота. А на политическата сцена се появи и нова Коалиция.

Обединени и с нагласа за победа "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се впуснаха в предизборната надпревара с максималния брой подписи - 9999.

"В миналото Народно събрание разбрахме, че "Обединение прави силата" трябва да стане първо извън парламента, за да имаме силна реформаторска група. Вярваме, че надеждата заедно можем да я постигнем с цялото гражданско общество, което от дълго време се надявам на реформи", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"България трябва да тръгне напред. Всички усещаме, че България е спряла, защото силите на статуквото са забили пети буквално като магарета и не дават на България да върви напред. Ние даваме инструмент, нашата коалиция трябва да получи мандат да налага условия и дневен ред, призивът ни е "подкрепете ни, защото България ще продължи да тъне в безвремие", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Асен Василев коментира, че за импийчмънт на президента може да се говори, когато има парламент. Изрази оптимизъм за икономиката на страната и че ще съберат 121 депутати в следващото НС.

Двете партии подписаха вчера коалиционното споразумение за общо явяване на изборите.

"По последните данни на ЕК България има ръст под 4%, БВП за тази година е възможен в рамките на 180 млрд. лв. Вероятно и ще бъде надхвърлен. Голяма част от това е, защото имаше адекватна политика по доходите и социалните плащания, за да има потребление. Ще запазим бюджетния дефицит от 3%", добави Василев.

Най-малката политическа сила в 48-ия парламент - "Български възход", също се надява да подобри резултата си и призова за диалог и премахване на червените линии, които партиите предварително си поставят. 

"На българските граждани им е необходимо самочувствие, че политическата класа е в състояние да води този диалог", посочи Стефан Янев. 

От "Български възход" са готови за диалог и с други политически сили, като не изключиха и явяване на изборите с общи листи. А новата коалиция на бившите депутати на "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански - "Заедно", също е с амбиции да влезе в следващото Народно събрание. 

"Ще водим умерена политика, червени линии няма да поставяме, ще говорим с всички. Времето на червените линии приключи", категорична е Ива Митева.

Коалиция "Заедно" се надява поне на 10% от подкрепата на избирателите на предстоящия вот на 2 април.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мая
преди 1 година
Лелеле, тия ли ще налагат дневен ред???? Пълен провал ще е това, пълеееен Сигнализирай за неуместен коментар