Експерт: Шоковото замразяване сваля качеството на месото

Не са малко полуфабрикатите на пазара, каза Ивайло Гълъбов

15.02.2023 | 12:16 Редактор: Вяра Димова
Експерт: Шоковото замразяване сваля качеството на месото

Количеството на пилешките полуфабрикати на пазара не е малко. Това каза Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите, във връзка със състоянието на пилешкото месо на пазара. 

"Количеството на пилешките полуфабрикати на пазара не е малко и основно те се произвеждат от дефростирано пилешко месо. Това означава, че замразено месо, шоково замразено в кланица, се размразява, обработва и замразява повторно. Това нещо не е забранено, счита се за безопасно, но трябва да бъде ясно обозначено на етикетите, защото вкусовите качества на това месо не са същите като на охладеното например", каза той. 

Гълъбов обясни, че шоковото замразяване сваля качеството на месото много повече, отколкото нешоковото. "При шоковото замразяване, а още по-лошо, при нешоковото замразяване, за което ние имаме достатъчно аргументи, че в цеховете за полуфабрикати се прилага, качеството се влошава", посочи той, цитиран от "Фокус".

Експертът каза още, че България в последните 20 години губи позиции на пазарите в експорта на пилешко месо. "Пилешкото месо в България от години има най-голям дял от белите меса. Ние сме произвеждали количества, които респектират през годините, но за съжаление, през последните 20 години месното производство губи позиции на българския пазар от експорт, най-вече от Полша и Украйна", обясни той. 

Според Гълъбов причината за вноса на пилешко месо от чужбина е, че цените на българското са много високи за преработвалите. В България се слага 20% ДДС върху месото, докато в Полша например, се облага само с 3% данък. Това са част от причините защо внася чуждо месо. 

Снимка: pixabay