Архитект: Пловдив е проектиран за 9 по Рихтер, незаконните строежи ще изпадат първи

Надзорът на съвременното строителство е качествен, подчерта арх. Чавдар Тенев

14.02.2023 | 13:14 Редактор: Елеонора Танева
Архитект: Пловдив е проектиран за 9 по Рихтер, незаконните строежи ще изпадат първи

"По отношение на оразмеряването на конструкциите на сградите,  и проектантите, и надзорниците, и институциите, които въвеждат сградите в експлоатация, се отнасят изключително  дисциплинирано и отговорно. 

За разлика от положението в Турция, у нас не съществуват такива рискове от апокалиптични картини, каквито видяхме там. Това заяви председателят на регионалната колегия в Пловдив на Камарата на архитектите в България арх. Чавдар Тенев.

По думите му, нормите, по които се оразмеряват сградите в България, са изключително строги, по отношение на сеизмичната им  осигуреност, особено след земетресението в Стражица. Тогава сеизмичният правилник е бил променен и изискванията за сигурността - завишени. 

"Всички проектанти и институциите с отношение към контрола се отнасят изключително отговорно", заяви арх. Тенев пред БНР. 

Той определи като добър и контролът по експлоатацията на сградите. По думите му няма причина за притеснение за издръжливостта на съвременните сгради, а  по-скоро за тези, които са строени преди 20-те години на миналия век. 

"Тогава навлиза като строителен материал стоманобетонът, който е основен фактор за устойчивостта на сградите. Строеното обаче дотогава подлежи на тежки влияния... и особено - незаконните строежи, които при земетресение ще изпадат първи", коментира Тенев.

Архитектът уточни, че България не е на пътя на разлома, нанесъл  тежките щети при земетресението в Турция. Но Пловдив се намира в близост и съответно има влияние от него.

"Затова и на сеизмичната карта на България  териториите на различните региони са планирани от висока степен сеизмична опасност, а в Пловдив сградите се оразмеряват на земетръс от девета степен", заяви още арх. Тенев.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Точно архитект да говори за конструкции и оразмеряване на сградите против земетръс, е най-меко казано кощунство ...В УАСГ (ВИАС) архитектите изучават техническите и конструктивните дисциплини само проформа - в рамките само на един семестър, докато строителните инженери ги учат девет семестъра ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Vinetu
преди 1 година
Архитека е проста кратуна не разбира от Рихтер само инженера разбира :))) Сигнализирай за неуместен коментар