Протест пред президентството в София: Ние сме България, ЕС и НАТО, Радев - вън

Сред протестиращите са Петър Москов, Николай Ненчев, Цветанка Андреева, Иво Инджев

10.02.2023 | 19:55 Редактор: Искра Ангелова
Протест пред президентството в София: Ние сме България, ЕС и НАТО, Радев - вън

Граждански протест срещу позицията на президента Румен Радев по отношение на войната срещу Украйна изкара много известни лица от политическия и обществен живот пред сградата на президентството.

Сред протестиращите са Петър Москов, Николай Ненчев, Цветанка Андреева, Иво Инджев и много други, които въпреки студените температури излязоха на "Дондуков 2", за да заявят своята гражданска позиция за бъдещето на страната в тези размирни и тревожни времена.

"Тук съм, защото съм българин. Действията на президента Радев обричат бъдещето на детето ми и на България. Държа да съм част от процеса, който ще отстрани този човек от властовите механизми, които използва", заяви Петър Москов, организатор на протеста, цитиран от БГНЕС.

Той е категоричен, че президент на държава член на ЕС “не може да прави реверанс към сатрапски режими“. Москов обясни, че за него протестът е израз на национално достойнство.

"Решението е силно парламентарно мнозинство, което да прекара законодателство с първа задължителна точка: сваляне на Радев от управление", каза още той.

Камен, който беше сред протестиращите, каза: "Тук съм, защото съм възмутен от нашия президент. За мен той е предател, защото предава интересите на България”, обясни той. За него е необяснимо защо един военен би направил подобно нещо.

Протестиращите скандираха “Оставка” и държаха плакати, на които пишеше "Радев вън! Предател!", "Радев е приятел на Дявола", както и "Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев - вън!".

На протеста има засилено полицейско присъствие и органите на реда ограничиха движение-то за автомобили между президентството и Археологическия музей.

Снимка: БГНЕС


5
6 rate up comment rate down comment 0
Бб
преди 1 година
Важното е че ставате все по малко и по малко. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
Бъдете гладни,невменяеми и неграмотни,без да виждате повече от но да си,както до сега. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
Дядо Йоцо гледа
преди 1 година
2
14 rate up comment rate down comment 2
Аз
преди 1 година
А защо не протестират пред едно посолство ,заради невъзможността да се помогне на сирийците след земетресението?Ако ще се правим на миролюбци,алтруисти и пр.- да сме наистина такива. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 3
Грант
преди 1 година
Тези за пари са способни на всичко. Москов наистина ли смята, че бъдещето на детето му зависи от това, България да не внася ядрено гориво от Русия? Сигнализирай за неуместен коментар