Бивш полицай от Търново иска да обучава кучета-следачи за откриването на загинали

След бедствието в Турция и Сирия, Стефан Михайлов започва доброволна инициатива

09.02.2023 | 19:20 Редактор: Михаела Димитрова

Бивш полицай и водач на следово куче от Велико Търново предлага да обучава четириноги, за да могат да откриват загинали. Решението му идва след като чува за бедствието в Турция и Сирия. В България няма такива подготвени кучета нито в системата на полицията, нито в БЧК, за разлика от други държави, където опитът им е много ценен.

Близо 30 години Стефан Михайлов е обучавал кучета-следачи в системата на МВР. 

"Много държави изпратиха спасителни кучета след земетресенията в Турция и Сирия. При нас с такива разполага само БЧК, полицейските са за съвсем друг тип работа, те не са подходящи за бедствия и аварии", споделя Стефан Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Днес в дома му живее немската овчарка Нерон, която 7 години е била куче-следач в МВР. Нерон за секунди откри скрит плат, напоен с мирис на марихуана.  

"Моята идея е да се обучат кучета за откриване на човешки останки, защото такива в България няма. Имам опит в обучението и материали. Аз мога да обуча такива кучета, които да търсят човешки останки", заявява Михайлов.

"В системата на МВР в Русия обаче обучават такива кучета", казва бившият служител и кинолог Николай Корольов.

За да се справи с издирването на оцелели, животното трябва да премине през специален режим на подготовка. 

"Кучето е длъжно да е уравновесено, смело и бързо, не трябва да има никаква агресия към човека. В Турция наблюдаваме катастрофа от световен мащаб. Кучетата обследват големи участъци, научени са да открият човек и смятам, че в България е важно да се подготвят такива кучета", допълва Корольов.

А Стефан Михайлов се надява държавата или доброволческа организация да подкрепи идеята му.

Вижте повече в репортажа на нашия кореспондент.