fallback

Александър Николов: Обвиняват ни, защото не се съобразихме с изнудванията от "Газпром"

"Въпросът е какви са изводите от това", попита бившият енергиен министър

08.02.2023 | 12:58 Автор: Михаела Димитрова

Прокуратурата повдига обвинения на министъра на енергетиката от кабинета на Кирил Петков Александър Николов, неговия заместник Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов за длъжностни престъпления за 88 милиона лева. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба.

От брифинг на прокуратурата днес стана ясно, че на Александър Николов и Людмил Йоцов са повдигнати обвинения в умишлена безстопанственост за това, че с бездействие те са застрашили дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик.

А от думите на адвоката на Александър Николов - Ина Лулчева, стана ясно, че обвинението е за това, че той е отказал газът от "Газпром" да се плаща в рубли, каквито бяха новите условия на руския холдинг.

"В крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия и затова до това стигат нещата. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това", заяви Николов.

"Обвиненията към Данаил Николов са за това, че е превишил правата си, в качеството си на зам.-министър на енергетиката той отговарял за комуникацията между Министерския съвет и "Булгаргаз". Като цяло прокуратурата чрез експерти е изчислила, че нанесените щети на "Булгаргаз" с тези действия от април и май м.г. е била над 80 млн. лв.", обяснява още Николов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback