Обвиниха трима души от кабинета "Петков" за престъпления с "Булгаргаз"

Двама министри и бивш директор на дружеството са разследвани за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв.

08.02.2023 | 10:52 Редактор: Михаела Димитрова
Обвиниха трима души от кабинета

Прокуратурата повдига обвинения на министъра на енергетиката от кабинета на Кирил Петков Александър Николов, неговия заместник Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов за длъжностни престъпления за 88 милиона лева.   Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба.

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на "Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата "МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

"Тримата, обвинени за причиняване на вреди на "Булгаргаз", са с мярка подписка." Това заяви говорителката на НСлС Бисерка Стоянова.

"Досъдебното производство е образувано по сигнал на ДАНС след преценка на прокурор от СГП за достатъчно данни. Възложено ни беше в началото на месец септември 2022 г. Разследването се провеждаше по няколко линии. Oсновно те бяха насочени във връзка с формиране на официална позиция на "Булгаргаз" като публично предприятие във връзка с предложената нова схема за плащане от "Газпром" за дългосрочния договор, който имаме сключен и изтече миналата година. Събраните доказателства са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, за да се направи извод за виновността на дадени лица", подчерта Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR