Заради ремонт: Променят маршрутите на трамваи 4, 5 и 11

Ще се осигури автобусна линия № 5ТМ

06.02.2023 | 16:04 Редактор: Михаела Димитрова
Заради ремонт: Променят маршрутите на трамваи 4, 5 и 11

"От 7 февруари строителните работи от ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" започват в нов участък между бул. "Тодор Каблешков" и Околовръстното шосе. Ще се работи в обособеното трамвайно трасе без да се затваря кръстовището с бул. "Тодор Каблешков". Това каза зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов.

Предвидена е временна организация на движението с промяна в част от маршрутите на линиите на градския транспорт – трамвайни линии №4 и 11, въвежда се и временна автобусна линия № 5ТМ.

Първият етап на строителството на трамвайния път от "Съдебна палата" до трамвайно ухо "Бъкстон" по бул. "Цар Борис III" е изцяло завършен. През декември миналата година е започната работа по следващия етап от обособеното трасе в участъка между бул. "Никола Петков" и ул. "Райска градина", без да се засягат кръстовищата. Към момента са извършени всички демонтажни работи, като се подготвя полагане на релсовия път. Работи се и по изграждане на новата тръбноканална мрежа на уличното осветление. Демонтиран е релсовият път в ухо "Княжево". Целта е да бъде изцяло обновено трамвайното трасе на бул. "Цар Борис III" от Съдебната палата до кв. "Княжево".

Във връзка с ремонта от утре, 7 февруари, се спира движението на трамвайните линии по бул. "Цар Борис III" в участъка от ул. "Тодор Каблешков" до трамвайно ухо "Княжево" и се въвеждат следните промени:

  • Трамвайна линия № 5 – трамвайните мотриси ще се движат по трасето от ухо "Съдебна палата" до ухо "Бъкстон".
  • Трамвайна линия № 4 – трамвайните мотриси ще се движат по маршрут (в посока бул. "Никола Петков") от кв. "Орландовци" по действащия маршрут до кръстовище ул. "Козлодуй" - бул. "Княгиня Мария Луиза", по бул. "Княгиня Мария Луиза", "Централна ж.п. гара", по бул. "Христо Ботев", бул. "Македония", бул. "Ген. Тотлебен" и по бул. "Цар Борис III" до трамвайно ухо "Бъкстон" двупосочно;
  • Трамвайна линия № 11 – трамвайните мотриси се ще се движат по скъсен маршрут от кв. "Илиянци" до трамвайно ухо "Овча купел" двупосочно.
  • Осигурява се временна автобусна линия № 5ТМ – автобусите ще се движат по маршрут от автостанция "Княжево" (крайна станция на автобусна линия № 58) по бул. "Цар Борис III", по бул. "Братя Бъкстон", по ул. "Тодор Каблешков" и наляво по бул. "Цар Борис III" по маршрута до автостанция "Княжево".

Автобусите ще спират:

  • на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута;
  • на временни спирки, съгласно приетата временна организация на движение:
  • на новоизградените перони в посока автостанция "Княжево";
  • на 20 метра от светофара на ул. "Райска градина" в посока бул. "Братя Бъкстон";
  • на пероните на трамвайната спирка "Ул. Планинец" в посока бул. "Братя Бъкстон".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR