Оставяме матрака в спалнята на заден план, но добрият сън е изключително важен

Ваня Стоянова посочи как да изберем правилния за нас матрак за леглото

06.02.2023 | 20:38 Редактор: Ирена Бакърджиева

Когато говорим за дом, спалнята е мястото, в което търсим спокойствие и качествено възстановяване. Най-прекият и най-лесният път до това да си в добра кондиция не само сутрин, а през целия ден, безспорно е сънят. Именно затова инвестицията в добър матрак е нещо, което може да подобри качеството ни на живот.

Как да открием подходящия матрак - разговаряхме с търговския директор "Вътрешен пазар" в "Тед" Ваня Стоянова в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". "Бъдещето" e специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишният проект е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Диванът е мястото, където прекарваме голяма част от времето си. Българинът все още не отдава достатъчно внимание и време, когато избира своето легло. Когато тръгнем да обзавеждаме своя дом, на първо място отделяме време и внимание за електроуреди, за дивана, на по-следващ етап идват спалнята и матракът. Инвестицията в добър матрак е изключително важна за всеки човек", заяви Ваня Стоянова.

Според нея българинът не отделя достатъчно внимание на това колко важен е сънят за човешкото здраве. В същото време той е важна предпоставка да бъдем здрави физически и емоционално.

"Един добър матрак трябва да дава удобство, комфорт и уют. Същевременно с това е изключително важно поддържането на високо ниво на хигиена и чистота в спалнята", категорична е Стоянова.

По думите ѝ все повече разработчици на материали предлагат иновативни продукти, които могат да променят температурата в спалнята, предлагат високо ниво на антибактериалност и могат да се променят спрямо човешката температура и тази на стаята.

"Когато не сме се наспали добре, ние сме по-склонни да се храним нездравословно, много по-често нямаме енергия за физическа активност. Когато човек иска да намери неговия си матрак, е много важно да прецени на какво спи в момента, какво иска да промени", обясни Стоянова.

Тя съветва хората, когато избират своя матрак, да усетят дали на него се чувстват добре. Избирането на матрак зависи от анатомията и от височината на човека. Матракът дава сигурен и пълноценен сън, но от голямо значение са и тишината в спалнята, добрата стайна температура, прекарано време без екрани вечер.

"Сънят действа много силно на имунната ни защита, помага да се възстанови паметта, мозъчните клетки, помага за циркулацията на кръвта в човешкото тяло. Затова е важно, когато купуваме матрак, да преценим много добре каква инвестиция можем да отделим за него. Съотношението цена - качество е много важен критерий. Когато купуват матрак, е важно предварително да са се информирали какво се предлага на пазара и какво могат да купят за парите си. Ако матракът струва 1000 лв. и го ползваме 8 години, инвестицията ни в добър сън би струвала 34 ст. на нощ", поясни Стоянова.

Според нея някои клиенти търсят икономично решение за спалнята си, но други инвестират в качествен матрак. Стоянова отбеляза и, че все по-вече българи търсят хубав матрак, прецизно подбран, със сертифицирани материали и искат да бъде и красив.

Гледайте целия разговор във видеото.