Над 1,2 млрд. лв. потичат към бизнеса до дни

Още този месец откриват процедурата за ВЕИ за бизнеса

03.02.2023 | 11:16 Редактор: Петя Кръстева
Над 1,2 млрд. лв. потичат към бизнеса до дни

До дни предстои Фондът на фондовете да сключи споразумение с Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" за нов ресурс от близо 1,2 млрд. лв., който трябва да стигне до българския бизнес. Това съобщи на среща с представителите на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Пред работодателските организации той поясни, че по новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 (ПКИП) с бюджет близо 3 млрд. лв. - чрез споразумението ще се насочи ресурс от около 1,2 млрд. лв. към Фонда на фондовете, за да стигне до българските предприемачи и компании.

"45% от бюджета е за дялови инструменти, а оперативното споразумение между Министерството и Фонда на фондовете ще е факт до дни", подчерта Пулев.

По новата програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" 2021-2027 (ПНИИДИТ) с бюджет малко над 2 млрд. лв., също е заделен ресурс от около 120 млн. лв. за Фонда за технологичен трансфер, който ще се фокусира върху стимулирането на родните фирми.

"Осигурихме базовия ресурс за Фонда на фондовете, предстоят пазарните консултации", посочи още Пулев и припомни пред работодателските организации, че на 2 август България е имала 0 договорени лева по 0 европейски програми, а пет месеца по-късно - в рамките на мандата на служебния кабинет, страната вече има договорени 10 от 10 възможни европейски програми за 20 млрд. лв., които българският бизнес, университети и предприемачи могат да ползват до 2027 г.

Работодателите определиха като положителен напредъка на страната по водородната стратегия, която пряко касае ведомството, като изразиха надежда за запазване на високите темпове.

"Отваряме първата половина на февруари дългоочакваната процедура за бизнеса – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия с бюджет 200 млн. лв. По нея се очаква да кандидатстват хиляди български компании с оглед на високия интерес на фирмите до момента", посочи още министър Пулев, като припомни, че по първата и втората процедури по Плана за възстановяване и устойчивост – "Технологична модернизация" и "ИКТ и киберсигурност" – са подадени общо над 10 200 проекта.

Той отбеляза, че при планирането на процедурата за ВЕИ преди идването на служебния кабинет са били заложени едва 20 млн. лв. бюджет, а след това екипът на вицепремиера Пеканов е увеличил бюджета на 200 млн. лв.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа