На среща с бизнеса министър Стоянов обсъди недостига на кадри и наемането от трети страни

Работодатели са поискали по-широко застъпване на дуалното обучение

31.01.2023 | 15:36 Редактор: Елеонора Танева
На среща с бизнеса министър Стоянов обсъди недостига на кадри и наемането от трети страни

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели. На нея са обсъдени актуални проблеми пред бизнеса и темите за следващото заседание на Националния икономически съвет. Те са свързани с недостига на кадри в българските предприятия. 

"Съветът е още един инструмент за сътрудничество между правителството и бизнеса, който през годините не е бил използван достатъчно ефективно", подчерта министър Стоянов.

По думите му първостепенен приоритет за него и екипа му е бил диалогът както с работодателските, така и със синдикалните организации.

"В министерството заварихме отраслови съвети, които с години не бяха провеждали заседания", допълни икономическият министър и посочи, че през последните месеци е възобновена тяхната дейност.

Основни теми, които поставиха работодателите на срещата е нуждата от по-облекчен режим за наемане на работници от трети страни и по-широко застъпване на дуалното обучение, уточняват от пресцентъра на Министерството на икономиката. Коментирана е и възможността и търговските ни аташета зад граница да бъдат ангажирани със събиране на информация за добри практики и популяризиране на възможностите за реализация в България.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа