48-ият парламент остана в историята, депутатите признаха, че не се справиха с кризата

Народните представители не застанаха за обща снимка

02.02.2023 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

Официално 48-ото Народно събрание вече е в историята. Равносметката е 50 заседания и 53 приети закона. След 4 месеца заедно, обща снимка нямаше. Работата си народните представители завършиха и обобщиха с декларации от парламентарната трибуна. В тях се чуха призиви за премахване на разделителните линии, изводи, че този парламент не си и свършил работата и заявки за бъдещи коалиции.

И в последния ден на Народното събрание депутатите не се вслушаха в девиза, изписан на сградата на парламента. Народните представители се обединиха около това, че Народното събрание не е решило политическата криза, но се надяват следващото да свърши това. Въпреки това се стигна и до взаимни обвинения в пленарната зала.

"Не е тайна, че разчитахме на подкрепа най-вече от страна на ДБ, чиято роля в този парламент можеше да бъде ключова за решаването на политическата криза", заяви депутатът от ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова.

"Вие имахте мнозинства, защо не излъчихте управление, защо трябваше ние да бъдем посочени като виновни за неуспеха ви с първия мандат", попита Христо Иванов от ДБ.

От БСП и "Български възход" също посочиха, че политическата криза се е задълбочила.

"Страната ни не само е стъпила на двата си крака, а се движи на служебен автопилот, който не може да осигури ясна посока и дълъг хоризонт", каза Стефан Янев от "Български възход".

"Напоследък се оформя отново разделителна линия добрите срещу лошите. Стига с тези разделителни линии", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

А за "Продължаваме промяната" 48-ият парламент е имал и постижения, но ще се запомни с т.нар. хартиена коалиция. 

"Това се превърна в неговото родилно петно, унищожаване на машинното гласуване, а всъщност узаконяване на изборните злоупотреби", каза председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

ДПС и "Възраждане" посочиха причината за липсата на разбирателство през изминалите 4 месеца

"Вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме на избори с научени уроци", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Диалог има, но няма чуваемост, няма разбираемост, защото ние си говорим помежду си, но не се разбираме", категоричен бе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В декларациите отново се прокраднаха основните разделителни линии - войната и Изборния кодекс. Възобновена традиция от председателя на Народното събрание Вежди Рашидов обаче напомни на депутатите, че макар в силно фрагментиран парламент те са влезли в историята на парламентарната демокрация. Народните представители получиха свитък с ликовете на всички депутати. 

"Дано утрото е по-мъдро от вечерта! На добър час, закривам 48-ото Народно събрание", бяха финалните думи на Вежди Рашидов.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR