Радев: Приемаме Унгария като съюзник, имаме общи приоритети

Двамата президенти са обсъдили миграцията, влизането на България в Шенген и войната в Украйна

02.02.2023 | 13:03 Редактор: Ирена Бакърджиева

България и Унгария са исторически свързани с дълбоки корени и традиционно приятелство. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с президента на Унгария Каталин Новак.

"Днес ние ги приемаме като съюзници, с които имаме общи приоритети", добави той.

Радев съобщи, че двамата са провели разговори по широк кръг от теми и са стигнали до изводите, че растящите предизвикателства в международния дневен ред налагат да страните ни да развиват това сътрудничество във възходяща посока.

Унгария е един от водещите инвеститори в България. Търговско-икономическия обмен през последните години расте непрекъснато. Президентът изтъкна, че отношението на Унгария към българската общност там може да служи за пример за истински европейско поведение, политика и толерантност на фона на растящата омраза и преследване на българската общност в една друга съседна страна.

Основни теми на разговорите са били миграцията и Шенген, пише "Фокус". "Общото ни убеждение е, че справянето с нелегалната миграция е важна част от взаимните ни усилия за гарантиране на сигурността в ЕС. Изисква се нова политика и разбиране, че охраната на външната граница на ЕС е задължение и еднаква отговорност на всички страни членки на ЕС", каза още президентът.

От своя страна, унгарският президент Каталин Новак изтъкна, че една от основните теми, по която са разговаряли с българския държавен глава, е била войната в Украйна и общите усилия за разрешаване на този конфликт. 

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа