9500 домакинства в София искат да подменят старите отоплителни уреди с еко варианти

Над 50 000 семейства се отопляват на твърдо битово гориво

30.01.2023 | 16:25 Редактор: Вяра Димова
9500 домакинства в София искат да подменят старите отоплителни уреди с еко варианти

Над 9500 са домакинствата, подали заявления за безплатна подмяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти. Семействата могат да изберат нови климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление. Кандидатстването продължава и в момента. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова при проверка на монтаж на климатици в район "Триадица".

Безплатната подмяна на печките на дърва и въглища е част от мерките на Столичната община за намаляване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна програма "Околна среда" и програма LIFE на Европесофийския съюз.

"Хамалогията за носене на дърва по стълбите и почистването е голяма. При климатика с щракването на едно копче е топло в цялото жилище", сподели Евдокия Джонгарска, в чийто дом бяха монтирани нови климатици на мястото на парно на дърва. "Тази програма е много хубава, а най-важното е, че е добра и за въздуха, които дишат децата и внуците ни", посочи още тя.

"Благодаря на всички хора, които се включват и подменят старите си печки. Последните ни анализи показват, че 56% от замърсяването на въздуха през зимата идва от отоплението на дърва и въглища", обясни кметът Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

55 000 домакинства в Столичната община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните столични райони, сочат данни от последното преброяване.

Всички домакинства на територията на Столичната община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните им уреди по програма "Околна среда". Те могат да избират между до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)