ИТН: Ще влезем в следващото НС с добро представителство, за да сме незаобиколим фактор

"Повече от 53 % от българското общество иска референдум", подчерта Станислав Балабанов

29.01.2023 | 15:53 Редактор: Петя Кръстева
ИТН: Ще влезем в следващото НС с добро представителство, за да сме незаобиколим фактор

"Трябва да се опитаме да стабилизираме държавата", категоричен бе пред журналисти в Кюстендил Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Той коментира започналата подписка за смяна на държавното управление.

"Питаме обществото дали е съгласно да се смени системата. Имаме малко повече от 80 дни,  за да съберем 400 000 подписа и да задължим Народното събрание да инициира такъв референдум. Ако всичко е наред и бъдем част от следващото Народно събрание, ако съберем необходимия брой подписи, най-вероятно ще се ходи на местни избори и ще се гласува за референдум", каза Балабанов, цитиран от "Фокус".

Според него, ако референдумът е успешен, народните представители ще трябва да разпуснат парламента и да се отиде към свикването на Велико народно събрание. В случай, че те не го направят, президентът също може да го стори.

"Повече от 53 % от българското общество иска да бъде питано, иска референдум", цитира статистика Балабанов. 

"Ще влезем в следващия парламент с достатъчно добро представителство, за да бъдем незаобиколим фактор", прогнозира бившият депутат. Той посочи, че следващият парламент вече трябва да заработи, защото не са необходими още избори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа