212 млн. лв. от ПВУ ще потекат към индустриалните зони у нас

Автомобилният сектор осигурява 10% от БВП на страната

28.01.2023 | 14:40 Редактор: Петя Кръстева
212 млн. лв. от ПВУ ще потекат към индустриалните зони у нас

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи с 212 млн. лв. развитието на  индустриалните зони в България. В момента по най-ефективния начин програмираме тази мярка по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще бъде достъпна за всички оператори на индустриални зони в страната. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Истанбул по време на посещение в единствената специализирана индустриална зона в света, в която работят само компании от аутомотив сектора –"ТОСБ" .

Министър Пулев изтъкна, че максималният размер на безвъзмездно финансиране за индивидуален проект по мярката за развитие на индустриалните зони ще бъде до 40 млн. лв.  По думите му от турските индустриални зони могат да бъдат взети много добри практики.

Служебният министър подчерта още, че автомобилният сектор е един от приоритетните сектори за страната ни.

"Той се развива изключително динамично и в България инвестират представители на водещи автомобилни компании от цял свят, в това число и от Турция. Към момента секторът осигурява повече от 10% от БВП на страната. Турските инвеститори са едни от най – активните чуждестранни инвеститори. Имаме потенциал да привлечем още турски компании в аутомотив индустрията у нас", смята той.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа