ГЕРБ скочи на "Продължаваме промяната" заради НК. Адвокат: Играят спектакъл

Депутатите решиха Националната следствена служба отново да бъде независим орган

28.01.2023 | 13:58 Редактор: Петя Кръстева

Политическите престрелки продължават, след като депутатите приеха на първо четене дълго чакания механизъм за контрол на главния прокурор. Лидерът на ГЕРБ отправи критики към "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за забавянето на окончателното гласуване. Според експерти в последните си дни живот парламентът няма да приеме съдебната реформа на второ четене.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува отсъствието на лидерите на "Продължаваме промяната" и ДБ в пленарната зала.

"Когато ще гласуваме съдебната реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата. Кирил и Асен ги няма в залата", коментира Борисов.

В последните си работни дни парламентът прие промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт. Промените трябва да бъдат гласувани и на второ четене до 3 февруари, когато парламентът ще бъде разпуснат от президента. 

Народното събрание гласува два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт - на Министерския съвет и на "Възраждане". Според заместник-директора на националното следствие Ясен Тодоров е категорично невярно, че всички магистрати са зависими. 

Според юристи обаче Народното събрание едва ли ще приеме окончателно промените за разследването на главния прокурор, тъй като приетите текстове са взаимоизключващи се. 

"За пореден път присъстваме на един спектакъл", категоричен е адвокат Димитър Марковски.

Преди два дни депутатите решиха Националната следствена служба отново да бъде независим орган в състава на съдебната власт. За целта тя излиза от "шапката" на Прокуратурата. Според Тодоров целта е така да се сложи неговия.

"Според мен е заложен капан за Следствието", смята той. По думите му след ликвидирането на специализираното правосъдие, следващият орган ще е НСлС. Ако текстовете не минат и на второ четене, следващият 49 парламент ще трябва да гласува законите отначало.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR