Депутатите се засипаха с обиди, но приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Размениха си обвинения и използваха нецензурни думи

27.01.2023 | 13:57 Редактор: Петя Кръстева

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Наказателния кодекс, които ще позволят независим орган да разследва главния прокурор. Гласувани бяха 5 законопроекта, четири от които бяха одобрени - два на служебния кабинет и по един на "Продължаваме промяната" и "Възраждане". Отхвърлен беше този на "Демократична България".

Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова обаче призова веднага да бъде свикана правна комисия, която да изготви четирите законопроекта в един закон. 

Близо час депутатите се караха само за това с какво и как да започнат заседанието си, по-късно няколко депутати бяха наказани. 

С минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста започна едно от последните заседания на 48-ото Народно събрание. То обаче бързо беше нарушено. Депутатите влязоха в спорове още с гласуването на програмата за деня - "заваляха" предложения за законопроекти и спорове кой да мине по-напред. Независимият депутат Явор Божанков съзря нарочно протакане, за да не се продължи с измененията в Наказателния кодекс. 

Цончо Ганев от "Възраждане" му опонира, казвайки, че "когато излиза да лъже, е хубаво да се знае, че новият му политически пристан е причината заседанието на Народното събрание вчера да бъде прекратено".

След почти час в спорове, народните представители стигнаха до консенсус и приеха предложението на ГЕРБ работният ден да продължи с дебат за промените в Наказателния кодекс, но той не беше по същество. На обвиненията, че е "комунистическо ченге" бившият вътрешен министър Бойко Рашков отговори, че "говорейки за милиционерство, от ГЕРБ засягат колегата си Младен Маринов, който е завършил милиционерското училище в Пазарджик".

На депутатите Бойко Рашков, Радостин Василев и Георг Георгиев бяха наложени наказания - забележки.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR