Собственикът на кучето, нахапало дете почти до смърт в Хасковско, се размина с 2000 лв. глоба

"Ако аз бях направила нещо на кучето, сигурно щяха да ми дадат ефективна присъда", смята майката на пострадалото момче

26.01.2023 | 17:50 Редактор: Петя Кръстева

Глоба от две хиляди лева ще плати собственикът на кучето, което нахапа почти до смърт дете. Родителите на 10-годишното момче от село Въгларово, което едва беше спасено от лекарите, настояват за ефективна присъда , ще заведат и гражданско дело.

10-годишният Дениз беше нападнат от домашно куче порода кавказки вълкодав миналото лято. Детето е с тежки наранявания и оцелява по чудо.

"7 дни беше в кома, после един месец в болницата. Следим го, ходим си на профилактични прегледи и към момента е добре. Той не беше ухапан, той беше разкъсан от куче. Неговите рани не бяха съвместими с живота. Когато го приеха тези лекари и медицинската сестра плачеха заедно с нас", разказа майката на пострадалото дете Таня Радева.

Собственикът на животното Анастас Караиванов е бил глобяван неколкократно заради много кучета, които отглежда и често пуска на свобода из селото. След инцидента мъжът беше задържан за 24 часа, а впоследствие освободен под гаранция. 

"За съжаление, такива са ни законите. Ако аз бях направила нещо на кучето, сигурно щяха да ми дадат ефективна присъда. Явно кучетата са по-скъпи на държавата от децата. Водим си гражданско дело и ще продължим да се борим, защото за нас тази присъда е смешна", категорична бе Радева.

В момента пред къщата на Караиванов има само едно куче. Хората от Въгларово обаче живеят в страх, защото според тях след леката присъда той ще започне отново да развъжда агресивни породи кучета.

10-годишният Дениз вече ходи на училище и се опитва да се пребори с преживения шок. Психолог е помагал и на приятеля му, който е станал свидетел на нападението. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.