Херо Мустафа: България е надежден съюзник в НАТО

Корупцията остава сериозен проблем в България, смята американският посланик

22.01.2023 | 19:57 Редактор: Вяра Димова
Херо Мустафа: България е надежден съюзник в НАТО

България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз. Това заяви посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, чийто мандат приключва. Тя призова българите да не губят надежда и да останат ангажирани с демокрацията.

"Определено имаше много политически изненади в България през последните няколко години. Те са неразделна част от политиката", каза тя и се обърна към българските граждани.

"Не се отказвайте политиката и демокрацията. Те винаги са сложни и могат да бъдат обезсърчаващи, особено ако сте имали четири пъти избори. Но хората имат власт и трябва да търсят отговорност от лидерите си. Останете ангажирани", каза още тя.

Според Мустафа корупцията остава сериозен проблем в България. Тя смята, че най-добрата защита е силна съдебна власт. Според нея има закони, които стоят от много години и те могат да се приемат и от сегашния парламент.

"Ако има политическа воля, реформите ще бъдат извършени. Още този парламент може да приеме тези законодателни текстове. Време е съдебните реформи и законодателни текстове не само да бъдат одобрени, но приложени изцяло", каза тя и добави, че истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българите.

Херо Мустафа се спря и на отношенията между България и Русия. "България има специално чувство към Русия. Много българи биха казали, че има негативно руско влияние и то възпрепятства България да бъде независима и да осъществи целия си икономически потенциал", заяви американският посланик, цитиран от БГНЕС.

Според нея България е направила много през последните месеци, за да намали своята енергийна зависимост от Русия.

"България разчиташе 100% на Русия за ядрено гориво и природен газ. Решението за спиране на газа беше решение на Русия и тя го използва като политическо оръжие. България направи много за диверсификацията и това една добра новина, произтекла от тази неприятна ситуация“, смята посланик Мустафа. Тя високо оцени споразумението, което страната ни сключи наскоро с турската компания "Боташ".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)