Живот в страх: Психично болен мъж тормози цял квартал, излиза гол със запасани ножове

Потърпевшите са подавали многобройни жалби и сигнали, но без резултат

20.01.2023 | 19:20 Редактор: Вяра Димова

Психично болен мъж тормози жителите на столичния квартал "Оборище" вече пета година. След многобройни жалби и сигнали до редица институции казусът остава нерешен, а хората живеещи на ул. "Султан тепе" са в постоянен страх. Вече обмислят и да напуснат домовете си, ако вербалната агресия, която прераства и във физическа, не спре. 

Жена, пожелала анонимност, се е осмелилада разкаже за тормоза в квартала си. Тя иска да скрие самоличността си, защото се страхува за своята безопасност и тази на семейството си. Прибира се вкъщи със свито сърце, носи в чантата си спрей и противошокова палка.

Александър Димитров е с доказана параноидна шизофрения. Живее сам и напада вербално своите съседи, понякога и физически, както и случайни хора на улицата, предимно жени и деца.

"Много хора е нападал, и мен е заплашвал вербално, крещя ми в лицето. На един човек му разби главата. Две дела се водиха и двете бяха отхвърлени, а човекът беше с тежко комоцио. Понякога излиза гол до кръста с два запасани ножа", разказа съседката, пожелала анонимност.

В блока живеят общо пет деца.

"Към моето дете има само вербални заплахи. Тя стои вкъщи с нож на масата, защото се страхува, че той може да нахлуе в апартамента, докато е сама. Аз не мога да спя, непрекъснато съм с паник атаки", каза още жената.

Деян също е ставал жертва на атаките на съседа си.  "Често отравя заплахи към случайни минувачи, доста е агресивен понякога", коментира мъжът.

Подавани са множество сигнали до полиция, прокуратура, ДАЗД и социалните служби.

"Преди две-три години заведохме дело - цялата кооперация, за да бъде поставен под запрещение, но съдът ни отказа", уточни съседката.

Жителите на квартала продължават да подават сигнали в полицията, бащата на мъжа отказва съдействие. Община Оборище предприема мерки, въпреки че има най-малко правомощия по казуса.

"Говорихме с началника на 5-о РПУ, случаят е от доста време. Имат материали и всички са препратени към Районната прокуратура", заяви заместник-кметът на Община Оборище Арсени Вълчинов.

Кратка справка в Агенцията по вписвания показва, че Александър Димитров е собственик на дълъг списък от имоти и банкови продукти. Ако психично болният мъж бъде поставен под запрещение, лицето се лишава от пълноценно участие в социалния живот.

"От последните ни сигнали, прокурорът е поискал да се образува дело от СГС, но нямам повече информация. Преписката, по която искаме запрещение е от юни месец", каза още съседката на мъжа.

Всички писма и документи са изпратени към СГП. Сега  гражданите очакват резултат. Дотогава от квартала обмислят формирането на граждански патрул.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Stara Zagora
преди 1 година
ИЗЛАЗА!!! Неграмотните...... Сигнализирай за неуместен коментар