Хотелиери готвят нов протест - искат те да приемат украинците у нас

В хотелите са останали предимно майки с деца и възрастни хора

19.01.2023 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

Хотелиери в Слънчев бряг готвят нови протести. Те настояват държавата да позволи новопристигналите украински бежанци да бъдат настанявани в базите им, тъй като в момента те са заети едва на около 30-40%. От бранша отрекоха изказването на министъра на туризма в студиото на "България сутрин", че 30% от украинците в списъците за настаняване са фантоми.

Хотелите в Слънчев бряг искат промяна на програмата за настаняване на украинските  бежанци. В момента базите им са почти празни, тъй като новопристигналите се настаняват единствено в държавни бази. 

"Ние не можем да си допълним базите и скоро ще изпаднем в една патова ситуация, ще се наложи да изкараме украинците от нашите бази, тъй като на нас не ни е рентабилно да ги задържаме. Много от тях си тръгват, защото те нямат дългосрочна визия", заяви хотелиерът Деси Николчева.

"Тук има много семейства, които останаха разделени - сестри с деца, майки и дъщери. Много е сложно заради програмата, системата е сложна. Новопристигналите ги изпращат в Елхово и те не могат да се съберат със семействата си, които са настанени в хотелите", коментира Катерина Черкезова.

В хотелите са останали предимно майки с деца и възрастни хора. Програмата за настаняването им приключва на 24 февруари и все още нямат информация какво ще се случи след това .

"Програмата постоянно се променя. Надяваме се да не ни оставят без помощи", сподели Валери Табаков. "Не знам какво ще правим и какво е бъдещето на тази програма. В Донецка област няма къде да отидем. Нямам понятие какво ще правим", посочи Анджела.

В същото време хотелиерите очакват и да им бъдат изплатени средствата за настанените бежанци. В "България сутрин" министърът на туризма обяви, че плащанията се бавят и заради проверките, които се извършват в хотелите, а 30% от дошлите у нас бежанци били фантоми. 

"Ние работим по списъци. Не работим преференциално за един или друг хотелиер и когато имаме пет списъка, и него го няма в един от тях, ние нямаме никакво правно основание да платим", заяви министърът на туризма Илин Димитров.

Осигурените средства за хотелиерите са 37 млн. лв. и те ще бъдат разплатени до края на януари, увери министърът на туризма.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.