До края на януари държавата ще плати на хотелиерите за украинските бежанци

37 млн. лв. са предвидените средства за разплащане

19.01.2023 | 13:20 Редактор: Тодор Петров

Хотелиерите все още не са получили средствата, обещани от правителството за настаняване на украинските бежанци. 

Стоил Далевски 10 месеца не е получил средствата за настанените бежанци в хотела му. Към момента бежанци при него няма. 

"Не съм получил средства от месец април до момента, това са 10 месеца. Без да имам обяснение за това, освен това, че може да има объркани лични номера на чужденците или адресите на настаняване. Това обаче няма как да се случи, тъй като системата е изключително просто направена", обясни той в "България сутрин".

В същото време редовно се правят проверки колко бежанци са настанени по хотелите.

"Плащали са ми за едни и същи лица в първите два месеца от програмата, но след това не получавам средства за същите тези лица. Не съм единствен", посочи Далевски.

В студиото на "България сутрин" министърът на туризма Илин Димитров обеща, че дължимите суми ще бъдат изплатени. 37 млн. лв. са предвидените средства за разплащане.

"Всички, които са в неговата ситуация, могат да очакват плащанията за ноември и за декември до края на януари. Ремонтирахме няколко пъти тази програма. А за първата част ревизията ще приключи отново в края на януари. Проблемът е, че ние работим по списъци, не работим преференциално за един или друг хотелиер. Когато имаме 5 списъка и него го няма там, ние нямаме никакво правно основание да платим", заяви министър Димитров.

Към момента малко под 10 000 украински бежанци са по местата за настаняване и центровете, а ситуацията е спокойна, увери още министърът.  

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС